Persbericht

Tijdelijk Museum in voormalige Shelltoren in Amsterdam: duurzame kunst voor mensen vanaf 4 jaar

Tijdelijk Museum is een nieuw, mobiel tentoonstellingsconcept voor stedelijke gebieden in ontwikkeling, speciaal gericht op mensen vanaf 4 jaar. Deze zomer strijkt Tijdelijk Museum neer in één van de meest markante leegstaande kantoorpanden van Nederland: de voormalige Shelltoren (Toren Overhoeks) aan het Amsterdamse IJ. Van 29 juni t/m 23 september 2012 presenteert Tijdelijk Museum hier een expositie met opvallende kunstwerken en design objecten die refereren aan de cultuur van duurzaamheid. Niet alleen de dagelijkse praktijk van duurzaam leven (zoals energiebesparing en gescheiden afval) komt aan bod, ook wordt het idee van duurzaamheid binnen de context van de menselijke fantasie geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan een breimachine op windenergie van Merel Karhof, Hollandse stillevens van (gerecycled plastic) van Richard Kuiper en het speculatief onderzoek van Arne Hendriks naar het krimpen van de menselijke soort waardoor we het energie- en voedselprobleem kunnen oplossen.

Alleen al in Amsterdam staat 1,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte langer dan een jaar leeg. Toren Overhoeks is een belangrijk icoon voor Amsterdam en bovendien een symbool voor leegstand. Tijdelijk Museum brengt het gebouw deze zomer weer tot leven en voorziet de toren – concreet en symbolisch – van energie door middel van een groot aantal kunstwerken. Kunstenaars en ontwerpers doen originele suggesties over hoe we energie kunnen oproepen of hoe we om zouden moeten gaan met afval en productieoverschot, en schakelen daarbij de hulp van de bezoeker in. Zowel ‘ware groenen’ als kunstenaars en ontwerpers die nieuw zijn binnen deze thematiek werd gevraagd om een bijdrage te leveren. Gedurende de drie maanden van haar tijdelijke bestaan zal de tentoonstelling naar haar eindvorm toegroeien.

Tijdelijk Museum is het vervolg op Façade, een eerder project van 60 Layers of Cake Foundation waarin kunst op bouwlocaties werd vertoond. Met Tijdelijk Museum wordt de schijnbare tegenstelling tussen de tijdelijkheid (van locaties) en duurzaamheid verder onderzocht.

Met werk van onder anderen: Roos Kalff, Robert Bradford, Grondvormen, Richard Kuiper, Arne Hendriks, Marjan Teeuwen (o.v.), Wang Zhiyuan, We Make Carpets, De Groente uit Amsterdam, Francisco Camacho, Piet Hein Eek, Mark Dion (o.v.), Merel Karhof, Leonard van Munster, Klassiekers (Dutch Design & sustainability zoals Tejo Remy, Jurgen Bey). Tentoonstellingsontwerp: 2012architecten.

Tijdelijk Museum is een project van Nathalie Faber (curator) en Claartje Kortbeek (producer), www.60layersofcakefoundation.com.

Noot voor de pers: voor informatie en beeldmateriaal neemt u contact op met Eveline Mulckhuyse,  pers@tijdelijkmuseum.org / T 06 26671215